Transparență

Subiectul accesului la legislație și la date deschise este adesea greșit interpretat ca fiind o chestiune de publicare de informații, acțiune care ține exclusiv de actorii instituționali. Venim în întâmpinarea acestei premise propunând o perspectivă mai largă asupra domeniului, implicând toți actorii relevanți și rolul fiecăruia în sistem.

Am decis să ne aplecăm asupra accesului la legislație și date deschise în cadrul ariei dedicate transparenței în Civic Labs în acest an pentru a înțelege care sunt cele mai dificil de depășit obstacole de către cetățeni, instituții și societate civilă deopotrivă. Astfel că, timp de un an, am analizat fenomene precum volatilitatea interesului public pentru lege și date, gradul de înțelegere al legii, complexitatea procedurilor de elaborare de propuneri legislative, accesibilitatea mediilor de difuzare ale informațiilor din sector, vocabularul utilizat și contextul administrativ în care toate acestea își găsesc locul  

Dincolo de a cartografia aceste blocaje am mers mai departe și am început să înțelegem care sunt cele mai optime soluții pentru a putea facilita deschiderea informațiilor de interes public pe cele două arii, ale legislației și datelor deschise, pentru a putea transforma datele în informații pentru cetățeni și pentru a sprijini eforturile de accesibilizare. La final de program, pornim încrezători la drum cu convingerea că vom putea schimba, cu sprijinul actorilor implicați, în bine, situațiile cu care ne confruntăm zi de zi în sector.  


Domeniul accesului la legislație și date deschise a fost primul segment asupra căruia am decis să ne aplecăm în anul 2019, din aria extinsă a transparenței pe care o avem sub lupă în cadrul programului Civic Labs.

Am ales aceste două subiecte pentru că ele reprezintă condiția minimă necesară ca un stat să fie complet funcțional în raport cu cetățenii săi. Practici asociate cu termenul de transparență, precum consultarea publică sau guvernarea participativă nu pot fi niciodată eficiente dacă cetățenii nu au acces la și înțelegere a legislației și a informațiilor de interes public. 

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Aceleași atribute îl fac și foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila.

În ceea ce privește subiectul datelor deschise, deși administrația centrală și toate instituțiile și administrațiile din teritoriu colectează date esențiale pentru funcționarea aparatului de stat, aceste date nu au fost (și în multe cazuri încă nu sunt) colectate și centralizate sau puse la dispoziția publicului într-o formă utilă pentru el. Colectarea deficitară, calitatea redusă a datelor și lipsa resurselor umane specializate în cadrul instituțiilor sunt, din nefericire, fenomene constante.  

În ceea ce privește digitalizarea administrației, România ocupă în mod constant printre ultimele poziții din punct de vedere al indicatorilor Digital Economy and Society Index (DESI). Potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene (Digital Governance Fact Sheet), bazat pe date furnizate de Eurostat, România este clasată pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește numărul cetățenilor care interacționează digital cu statul (9%)  

Potrivit datelor pe care le-am colectat în interviurile derulate cu experți în domeniu, România a avut o perioadă de creștere între anii 2013 și 2015 când a avut loc construirea infrastructurii de date deschise, ceea ce a plasat România în Global Open Data Index în primele 15 poziții din 90 de state. La finalul anului 2018, însă, România a coborât pe poziția 24, iar din punct de vedere al clasamentului DESI, țara noastră se situează constant pe ultimul sau penultimul loc.

Rămâi cu noi

În fiecare an ne întâlnim cu sute de oameni, cu experți, specialiști, instituții, jurnaliști, cercetători, ONG-uri și cetățeni. Aflăm de la ei munți de informații utile și interesante care ne ajută să identificăm cele mai presante probleme ale domeniului, dar - cel mai important soluțiile pentru ele. Vrem să deschidem toate aceste cunoștințe pentru publicul larg, așa că ne bucurăm dacă te abonezi ca să te ținem la curent cu rezultatele cercetării și cu soluțiile identificate.

Trimite