Banii din politică

Problema: Datele disponibile publicului larg sunt, cel mai frecvent, neutilizate. Odată ca urmare a dificultății obținerii lor și apoi pentru că ele nu sunt accesibile din punct de vedere al modului de vizualizare. Un exemplu de astfel de date deschise îl reprezintă bugetele partidelor politice. Conform legii, acestea sunt obligate să își deschidă datele cu privire la execuția lor bugetară. Aceste date sunt disponibile în Monitorul Oficial și pot fi consultate, dar cu mare dificultate, de cei interesați să le analizeze și să facă studii pe subiecte conexe.

Soluția: Banii din politică este un instrument de vizualizare de date prin care orice utilizator poate consulta toate informațiile disponibile public cu privire la bugetele partidelor și cum au fost cheltuite, în special în perioadele de campanie electorală. Proiectul va putea fi disponibil pentru toți politicienii sau partidele care doresc să deschidă și mai multe informații către publicul larg. Construim astfel o platformă care să cultive apetența publicului larg pentru informații deschise, prin simplificarea datelor și traducerea lor pe înțelesul tuturor și, în același timp, oferim aleșilor o platformă suport pentru transparentizarea informațiilor.  

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

În ceea ce privește subiectul datelor deschise, deși administrația centrală și toate instituțiile și administrațiile din teritoriu colectează date esențiale pentru funcționarea aparatului de stat, aceste date nu au fost (și în multe cazuri încă nu sunt) colectate și centralizate sau puse la dispoziția publicului într-o formă utilă pentru el. Am discutat cu experți în deschiderea de date, cu data scientists și cu developeri pentru a înțelege unde sunt cele mai profunde blocaje și cum le putem depăși.

În ceea ce privește digitalizarea administrației, România ocupă în mod constant printre ultimele poziții din punct de vedere al indicatorilor Digital Economy and Society Index (DESI). Potrivit datelor pe care le-am colectat în interviurile derulate cu experți în domeniu, România a avut o perioadă de creștere între anii 2013 și 2015 când a avut loc construirea infrastructurii de date deschise, ceea ce a plasat România în Global Open Data Index în primele 15 poziții din 90 de state. La finalul anului 2018, însă, România a coborât pe poziția 24, iar din punct de vedere al clasamentului DESI, țara noastră se situează constant pe ultimul sau penultimul loc. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul datelor deschise în România.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.