Case File

Problema: Mamele din comunitatile defavorizare ajung la media cel mai adesea abia in momentul nasterii. De multe ori, medicul o vede prima data pe aceasta cand este deja in travaliu si nu are la dispozitie niciun fel de istoric medical al acesteia. De asemenea, pe parcursul sarcinii nimeni nu monitorizeaza evolutia acesteia in timp tinand cont de conditiile de trai.

Soluția: Case file este un sistem de management al cazurilor, în care asistenții sociali, comunitari, mediatorii sau ONG-urile își pot crea cont și menține jurnale despre mamele din comunitațile în care activeaza. La fiecare vizita, asistentul raspunde la câteva chestionare simple prin care evalueaza starea pacientei. Fiecare mama ar putea avea astfel o fișa online cu raspunsurile la aceste evaluari recurente, fișa care poate fi transmisa și medicului atunci când acesta o vede prima data la momentul nașterii.

Status: Adoptat

În România, domeniul sănătății mamei și copilului aparent este un domeniu ce ține aproape în exclusivitate de Ministerul Sănătății. În realitate acesta este un domeniu complex care se extinde atât interpersonal cât și instituțional pe multe domenii. Pe de o parte avem actorii instituționali, cum ar fi Ministerul Sănătății sau serviciile sociale, care sunt influențate de organisme internaționale (precum Organizația Mondială a Sănătății) care moderează și modelează modul de funcționare și direcțiile principale de dezvoltare. Dincolo de asta mai avem și organizațiile din societatea civilă (ONG-uri) care intervin în acele situații unde competențele sau resursele statului se dovedesc insuficiente. 

Mai jos prezentăm o listă comprehensivă a principalelor organisme implicate în acest domeniu.

Chiar dacă reformele sistemului de sănătate românesc au fost multe și au avut o abordare diversă, cu un succes mai mic sau mai mare, acestuia în momentul de față îi lipsesc resursele (atât materiale cât și umane) pentru a asigura servicii la standarde europene, nu doar atunci când vine vorba despre sănătatea mamei și copilului. Ratele mari ale sarcinilor la adolescente, ale cezarienelor, ale mortalității infantile și materne, ale discriminării instituționale a categoriilor marginalizate, dificultățile accesării serviciilor de sănătate pentru anumite grupuri și fragmentarea datelor disponibile la nivel național sunt doar câteva dintre barierele pe drumul către îmbunătățirea serviciilor atât la nivel instituțional cât și la unul uman. 


Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.