Ce zice legea

Problema: Urmărirea unei propuneri legislative de la creare până când ea este publicată în Monitorul Oficial este o procedură deloc accesibilă unui cetățean obișnuit care, pentru a reuși acest lucru ar trebui să înțeleagă în detaliu o multitudine de reguli, procese și proceduri alambicate. Mai mult, în România există peste 50 de site-uri pe care se publică propuneri legislative, ceea ce înseamnă că, pentru un cetățean interesat ar fi absolut imposibil să urmărească ce se petrece, zilnic, din punct de vedere legislativ nici măcar la nivelul unui singur domeniu. Situația, la fel ca în multe alte cazuri este cu atât mai acută la nivel local.

Soluția: Ce Zice Legea e o aplicație web gândită să ajute cetățenii interesați de procesul legislativ. Cu ajutorul aplicației, utilizatorii pot urmări felul în care legea evoluează, de la momentul în care e propusă și până la varianta promulgată, trecând prin toate schimbările intermediare. Astfel devine mult mai ușor de monitorizat cum evoluează legile pe parcursul procesului legislativ și de a identifica eventuale probleme înainte ca o propunere legislativă să devină lege. Platforma permite utilizatorului să se aboneze la anumite instituții inițiatoare sau să urmărească una sau mai multe legi prin procesul legislativ. Acesta va fi notificat cu privire la orice schimbări aduse și va putea să fie la curent cu momentele în care un proiect de lege intră în dezbatere publică sau este aprobat sau respins. Utilizatorii pot descărca materialele legislative și documentele conexe și pot să le distribuie în mediile sociale.

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.