Consultare publică

Problema: Conform legii, anunțarea consultării publice este obligatorie, dar neexistând penalizări reale pentru modul în care este pusă în practică, nici instituțiile nu îi acordă suficientă atenție. De multe ori, acțiunile se derulează exclusiv offline, limitând astfel opțiunile cetățenilor care nu se pot deplasa fizic la ședințele anunțate, iar atunci când există consultare mixtă, feedbackul rezultat din cele două modalități de consultare nu este centralizat. Forma consolidată a documentului, revizuită în urma consultării nu ajunge aproape niciodată înapoi la public sau cel puțin la participanții activi la dezbatere. 

Soluția: Platforma de consultare publică este un portal care asigură participarea cetățenilor în procesul de elaborare de acte normative. Dincolo de posibilitatea de a transmite opinii și a dezbate online pe marginea propunerilor legislative, platforma integrează și un modul de urmărire a dezbaterilor publice cu transmisii live ale ședințelor de consultare, transcrierile discuțiilor și alte observații direct legate de subiectele aflate în atenția publicului. Din punct de vedere al administratorului platformei, aceasta este prevăzută cu mecanisme de centralizare de informații primite pentru a ușura procesul de consolidare și pentru a închide ciclul de feedback dintre instituție și cetățeni.

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Platforma de consultare publică este un portal care asigură participarea cetățenilor în procesul de elaborare de acte normative. Dincolo de posibilitatea de a transmite opinii și a dezbate online pe marginea propunerilor legislative, platforma integrează și un modul de urmărire a dezbaterilor publice cu transmisii live ale ședințelor de consultare, transcrierile discuțiilor și alte observații direct legate de subiectele aflate în atenția publicului. Din punct de vedere al administratorului platformei, aceasta este prevăzută cu mecanisme de centralizare de informații primite pentru a ușura procesul de consolidare și pentru a închide ciclul de feedback dintre instituție și cetățeni.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.