Facem legi

Problema: Ca urmare a competiției foarte ridicate pe piața forței de muncă din sectorul juridic, cei mai bine pregătiți absolvenți de drept nu se îndreaptă spre o carieră în instituțiile publice. Această problemă este cu atât mai puternic resimțită la nivelul administrației locale, care nu doar că nu are capacitatea de a remunera această resursă umană la nivelul din piață, ci nici nu ar avea cum să o recruteze, pentru că acești profesioniști nu există în orașele lor. Procesul de elaborare al propunerilor legislative este unul foarte complex și ca urmare a numărului foarte mare de reguli și actori implicați, atât de complicat încât este aproape imposibil ca un singur funcționar să îl poată urmări pas cu pas în întregime.

Soluția: Platforma este un instrument care are rolul de a ajuta instituția în elaborarea de documente în mod colaborativ, de obținere facilă a avizărilor necesare, de a formata documentul după normele redactării de documente legislative și de publicare în formate multiple adecvate mai multor medii de stocare. Platforma poate fi integrată cu alte portaluri de legislație locală sau de consultare publică asigurând astfel rapiditate și ușurință în publicarea actelor normative.

Funcționalitățile acestei platforme permit în timp și construirea unui set de template-uri și documente suport, precum și păstrarea unei arhive de documente interconectate. 

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.