Help for Health

În cazul pacienților internați pe perioade foarte lungi, aparținătorii care nu locuiesc în același oraș cu cel în care este tratat pacientul au nevoie de cazare, iar aceasta este un cost pe care mulți dintre ei nu și-l permit. Prin Help for Health creăm o platformă de găzduire gratuită pentru cei care au nevoie de cazare pe durata tratamentului și nu au posibilitatea financiară de a închiria o locuință. Gazdele își pot marca disponibilitatea de cazare în platformă (se înscriu voluntar și sunt validați de un ONG) iar pacienții și aparținătorii pot căuta online cazare temporară în orașele în care au nevoie. Platforma va avea un sistem de rating suplimentar validării pentru ca toți să fie în siguranță și să aleagă cele mai potrivite opțiuni pentru ei.

Pe lângă această nevoie, adresăm și alte probleme cu care pacienții se confruntă - nevoia de deplasare în străinătate, de colectare de fonduri pentru deplasare și de a comunica cu clinici din străinătate, precum și de a naviga prin hățișul legislativ.

Status: Adoptat

În România, domeniul sănătății mamei și copilului aparent este un domeniu ce ține aproape în exclusivitate de Ministerul Sănătății. În realitate acesta este un domeniu complex care se extinde atât interpersonal cât și instituțional pe multe domenii. Pe de o parte avem actorii instituționali, cum ar fi Ministerul Sănătății sau serviciile sociale, care sunt influențate de organisme internaționale (precum Organizația Mondială a Sănătății) care moderează și modelează modul de funcționare și direcțiile principale de dezvoltare. Dincolo de asta mai avem și organizațiile din societatea civilă (ONG-uri) care intervin în acele situații unde competențele sau resursele statului se dovedesc insuficiente. 

Mai jos prezentăm o listă comprehensivă a principalelor organisme implicate în acest domeniu.

Chiar dacă reformele sistemului de sănătate românesc au fost multe și au avut o abordare diversă, cu un succes mai mic sau mai mare, acestuia în momentul de față îi lipsesc resursele (atât materiale cât și umane) pentru a asigura servicii la standarde europene, nu doar atunci când vine vorba despre sănătatea mamei și copilului. Ratele mari ale sarcinilor la adolescente, ale cezarienelor, ale mortalității infantile și materne, ale discriminării instituționale a categoriilor marginalizate, dificultățile accesării serviciilor de sănătate pentru anumite grupuri și fragmentarea datelor disponibile la nivel național sunt doar câteva dintre barierele pe drumul către îmbunătățirea serviciilor atât la nivel instituțional cât și la unul uman. 


Mass-media joacă un rol important în formarea imaginii societății românești despre fenomenul nașterii. Expunerea problemelor joacă un rol crucial în rezolvarea acestora, dar multe dintre știri se opresc la nivelul senzațional sau de tragedie. Există puține editoriale care să încerce să ofere o privire de ansamblu asupra unui fenomen complex ca perioada de graviditate și nașterea. Dincolo de asta se mai găsesc multe articole de "stil de viață” despre diferite trenduri din lumea nașterii și parentingului care nu au fost incluse din motive evidente. Mai jos prezentăm felul în care mass media oferă o imagine asupra problematicii ”Sănătății mamei și copilului"

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.