Legal Help

Problema: Jargonul de specialitate din domeniul legislativ este dificil de înțeles pentru publicul larg, iar cetățenii nu înțeleg care este impactul legislației asupra vieții lor de zi cu zi. Când se confruntă cu situații uzuale, dar care fac obligatoriu contactul cu o autoritate publică, aceștia nu își cunosc drepturile, obligațiile și metodele prin care pot adresa, contesta sau responsabiliza o instituție publică. 

Soluția: Platforma Legal Help vine în sprijinul cetățenilor cu un instrument simplu de tip decision-tree prin care aceștia pot afla răspunsuri la problemele uzuale cu care se confruntă. De la întrebări legate de amenzi, proceduri standard, legislația privind drepturile omului și multe alte situații cu care s-ar putea întâlni un cetățean și are nevoie de un sfat legal sau câteva indicații pe care altfel ar trebui să le obțină de la un specialist, toate informațiile acestea vor fi disponibile într-o platformă simplă și intuitivă.

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Platforma Legal Help vine în sprijinul cetățenilor cu un instrument simplu de tip decision-tree prin care aceștia pot afla răspunsuri la problemele uzuale cu care se confruntă. De la întrebări legate de amenzi, proceduri standard, legislația privind drepturile omului și multe alte situații cu care s-ar putea întâlni un cetățean și are nevoie de un sfat legal sau câteva indicații pe care altfel ar trebui să le obțină de la un specialist, toate informațiile acestea vor fi disponibile într-o platformă simplă și intuitivă.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.