Legea (pe bune)

Problema: Lipsa educației juridice formale, prezente în ciclurile obligatorii de învățământ produce adulți care nu își înțeleg, în primul rând, rolul lor în raport cu legislația. Cu excepția celor care urmează o facultate de profil, nivelul de înțelegere al universului juridic este unul foarte redus care, în timp, nu a devenit mai simplu de descifrat, din contră. Un public ce nu cunoaște procesele legislative și nici vocabularul specific acestora și care nu poate ”traduce” pe înțelesul său textul de lege, nu poate să o respecte în totalitate.

Soluția: Legea pe bune este un website în care orice cetățean poate căuta explicații traduse pe înțelesul tuturor pentru termeni comuni legislativi. Baza de date a aplicației pleacă de la un set deja construit de termeni explicați de un grup de voluntari specializați, iar platforma permite publicului să contribuie la rândul lui cu definiții care apoi sunt validate de experți. Cu ajutorul eforturilor de crowdsourcing și a contribuției voluntare a comunităților de specialiști în legislație, acest website va putea să se îmbogățească în timp și va veni în sprijinul tuturor celor care se confruntă cu nevoia de a înțelege expresii complexe din legislație. Participarea experților este esențială pentru a ne asigura că termenii sunt ”traduși” corect și accesibilizați pentru publicul larg, ca aceștia să poată să navigheze cu ușurință prin problemele de zi cu zi

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Legea pe bune este un website în care orice cetățean poate căuta explicații traduse pe înțelesul tuturor pentru termeni comuni legislativi. Baza de date a aplicației pleacă de la un set deja construit de termeni explicați de un grup de voluntari specializați, iar platforma permite publicului să contribuie la rândul lui cu definiții care apoi sunt validate de experți. Cu ajutorul eforturilor de crowdsourcing și a contribuției voluntare a comunităților de specialiști în legislație, acest website va putea să se îmbogățească în timp și va veni în sprijinul tuturor celor care se confruntă cu nevoia de a înțelege expresii complexe din legislație. Participarea experților este esențială pentru a ne asigura că termenii sunt ”traduși” corect și accesibilizați pentru publicul larg, ca aceștia să poată să navigheze cu ușurință prin problemele de zi cu zi

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.