Street View 101

Problema: Informațiile colectate din teren după un cutremur ar putea ajuta foarte mult eforturile de intervenție. În acest moment, scenariul probabil este că oamenii vor transmite date, imagini și filmări prin intermediul social media, unde se vor pierde. Colectarea acestor informații și resurse digitale ar putea constitui un fond de date suficient pentru a genera hărți pe care se pot observa efectele seismului și pentru a urmări progresul acțiunilor din teren. 

Soluția: Street View 101 este o aplicație web cu ajutorul căreia oamenii vor putea transmite imagini foto și video din teren. Informațiile centralizate vor putea genera o serie de hărți care pot indica ce drumuri sunt blocate sau în pericol de colaps și ce clădiri sunt avariate sever.

Platforma are integrat un modul de analiză vizuală prin care cu ajutorul camerei telefonului ar putea calcula superficial care sunt șansele ca un imobil să cadă sau părți din acestea să se prăbușească (pe baza unor indicatori prestabiliți. Datele ar putea fi astfel colectate pentru a putea vedea care sunt zonele cu riscuri considerabile, informatie utilă atât pentru cetățeni cât și pentru echipele de salvare, pentru realizarea de analize si planificarea de intervenții, dar și pentru a documenta efectele cutremurului.

Status: Adoptat

Am discutat cu numeroase organizații și cu specialiști pe subiectul pregătirii pentru cutremur, dar și pe procedurile de intervenție în cazul unui asemenea eveniment major. Eforturile de salvare vor fi de datoria tuturor, o calamitate de tipul unui seism major fiind devastatoare atât pentru București cât și pentru restul țări. Am încercat să mapăm principalii actori implicați în problematica seismică. Această listă va continua să fie actualizată pe măsură ce continuăm cercetarea și dezvoltarea de soluții pentru acest domeniu.

Deși sunt multe probleme, succesul în rezolvarea lor vine dintr-o abordare metodică și sistematică. Pe parcursul cercetării am folosit un sistem de triangulare care presupune consultarea literaturii de specialitate relevante, validarea ipotezelor de lucru prin interviuri și focus grupuri cu specialiști din domeniu și consultarea datelor publice disponibile. Acest proces ne permite să ajungem la o lista de probleme valide și validate.

Problemele identificate pe parcursul cercetării sunt:

Mass-media joacă un rol crucial în informarea și educarea populației cu privire la cutremur. Cu excepția câtorva situații de publicare a unor ghiduri succinte de pregătire, cele mai frecvente materiale din presa generalistă fie doar raportează evenimente cu privire la exerciții de seism sau date statistice, fie joacă un rol critic la adresa autorităților. Iată câteva exemple despre modul în care mass media raportează despre cutremur din ultimele 12 luni.

Răspunsul medical

”O primă estimare a supraîncărcării, pe care răspunsul la cutremur îl va pune asupra serviciilor de urgenţă (n.r.: la nivelul Bucureștiului), arată că numărul potenţialilor răniţi care ar avea nevoie de intervenţie medicală reprezintă de două până la de patru ori mai mult decât numărul celor pe care ambulanţa şi UPU-urile îi asistă într-o zi obişnuită. Majoritatea, deşi nu toţi, vor ajunge la spital imediat după cutremur [...].
Aceştia s-ar adăuga cazurilor care ar fi asistate oricum în ziua respectivă, fără legătură cu cutremurul. Ceea ce înseamnă că ne putem aştepta ca numărul cazurilor să depăşească de aproximativ trei ori volumul normal de activitate.” (Analiza de sănătate publică, 2017, Considerații privind răspunsul medical în caz de cutremur, Observatorul Român de Sănătate)


Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.